Material och Verktyg


Här kan du läsa om de material och verktyg jag använder när jag gör mina kort och som jag ofta nämner i mina blogginlägg. 



Sidan är under uppbyggnad. 
Mer text och bilder kommer läggas till efter hand. 




Dubbelhäftande tejp, lim & annat klistrigt


1. Pop Dots. Tredimensionella, dubbelhäftande "kuddar". Används för att lyfta olika papperslager från varandra. 

2. Foam Tape. Fyller samma funktion som Pop Dots, fast på rulle.Fördelen med foam tejp är att du kan klippa exakt så stora eller små bitar som du själv vill. Passar framför allt bra om du vill lyfta upp stora papperslager.

3. Lim. Jag använder lim för att fästa små pappersbitar, till exempel utstansade fjärilar, hjärtan eller liknande. Brukar också lägga en klick lim under självhäftande halvpärlor för att de ska fästa bättre. 

  • Aleene's Original Tacky Glue. Ett "trevligt" lim som passar till det mesta. Det torkar snabbt och är lätt att jobba med. En annan bra sak är att man får mycket för pengarna - det är en stor förpackning som i stort sett varar för evigt. Det finns egentligen bara en nackdel med det här limmet, och det är att det inte blir snyggt om det råkar komma lite utanför, vilket gör att det passar mindre bra till små detaljer. Å andra sidan är hålet där limmet kommer ut mycket litet, vilket gör att du har stor kontroll över limmet, och minskar risken att det kommer utanför. Det är också lite tjockare och mer trögflytande än de flesta lim jag arbetat med tidigare, vilket gör att det inte rinner iväg så lätt. 


  • Scrappy Glue. Ett jättebra, starkt lim som torkar snabbt. Det blir också transparent när det torkar, vilket är kanon, men det blir ändå inte 100% snyggt om det kommer lite utanför, vilket jag tycker är synd. Men trots det är det ett superbra lim och definitivt ett av mina favoriter.


  • Glossy Accents. Det absolut bästa limmet som finns tycker jag. Det är superstarkt, är transparent, och orsakar ingen katastrof om det kommer lite utanför. Fungerar också som ett 3D-lack. Tyvärr är det dock ganska dyrt, vilket gör att jag inte gärna använder det till "vardags". En annan nackdel är att limmet har en tendens att torka igen hålet där limmet kommer ut, vilket kan vara oerhört irriterande. Här är länkar till två videos på Youtube som tar upp olika lösningar på detta problem: 



4. Dubbelhäftande tejp.  Finns i massor av olika bredder och tillverkas av många olika företag. Det finns också i många olika kvalitéer, dvs att de fäster olika bra. Den bästa dubbelhäftande tejpen som jag provat heter Score-Tape och är otroligt stark, men också väldigt dyr. Många gånger funkar billigare tejp också.
Jag använder dubbelhäftande tejp för att fästa alla papperslager på mina kort. Fördelen med att använda dubbelhäftande tejp istället för lim i det här fallet, är att pappret inte blir fuktigt och böjer sig. Det behöver heller ingen tid för att torka eller riskerar att åka runt och hamna snett.


5. 3D Glue Dots. Superklistriga, genomskinliga, tredimensionella klumpar av lim-liknande material. Nästan lite gummi-liknande i konsistensen, vilket gör att det kan vara svårt att forma, då de gärna sjunker ihop till sin egen form igen, vilket kan vara både bra och dåligt beroende på vad du vill använda dom till. Själv använder dessa ganska sällan, men de kan vara bra att ha då och då. Har bland annat använt dom till att fästa blommor som jag klippt ut ur designpapper, se exempel här till höger.



Stämplar




Stämplar är en gummibit med ett upphöjt motiv som används tillsammans med EZ-mount, ett akrylblock och en stämpeldyna.




Innan du använder din stämpel måste du montera den på något som kallas för EZ-mount, vilket är ett ganska mjukt, skumgummiliknande material, som behövs för att du ska kunna fästa din stämpel på akrylblocket.
Mjukheten i EZ-mounten ger också stämpeln "den rätta känslan" när du stämplar så att ditt stämpelmotiv blir jämt och snyggt.





Börja med att klippa rent ditt stämpelmotiv från överflödigt gummi.

På sätt sparar du inte bara EZ-mount, utan minskar också risken att färgen från stämpeldynan kommer nudda vid något ställe där den inte ska vara och förstöra ditt stämpelmotiv.





Du kommer att märka att EZ-mounten har två olika sidor täckta med skyddspapper.

Mönstrat skyddspapper = klistrig sida
Vitt skyddspapper = mjuk sida

Det är den klistriga sidan vi kommer använda först.









Placera din stämpel med det upphöjda motivet uppåt enligt bild, på EZ-mountens klistriga sida.












Klipp ut stämpeln.




Dra av det vita skyddspappret på baksidan och montera på ett akrylblok.

Tryck en stämpeldyna mot stämpeln upprepade gånger tills du täckt hela motivet med färg och tryck mot ett papper.





Motivet har nu överförts till ditt papper och är redo att färgläggas.
Du kan läsa mer om stämpling och färgläggning här:

http://hannashobbyblogg.blogspot.se/p/farglaggning_1.html



Ink Blending Tool & Distress Dynor





1. Ink Blending Tool. Ett trähandtag med en kardborrebit undertill där man kan fästa små skumgummibitar som säljs separat. Pressa mot en stämpeldyna så att skumgummibiten färgas in och applicera färgen på dina papper. På så sätt får du en mjuk, fin färg. Jag brukar först och främst använda den till att färga in kanterna på mina papper för att få en mjuk övergång mellan olika lager, men du kan också använda till att göra egna designpapper.

2. Distress Dynor. Stämpeldynor designade för att passa ihop med Ink Blending Tool. (du kan även använda andra stämpeldynor)

På kortet till höger är alla delar av blomkrukan gjorda i samma bruna papper. Har använt en Ink Blending Tool och Distress dynor för att färga in alla kanter och på så sätt skapa djup i pappret.




Stansar


Stansar är väldigt roliga att använda och tillverkas av en mängd olika företag. Vad de gör är att de trycker ut figurer ur dina papper.




Här har jag till exempel använt en stjärnformad stans för att göra de gula pappersstjärnorna på Super Mario kortet.







Som jag skrev innan, så är stansar otroligt roliga att använda - om dom funkar. De kan nämligen vara väldigt tröga om de så vill. Stansar fungerar på det sättet att du för in ditt papper i stansen och trycker ner handtaget för att själva stansen ska åka ner och trycka ut ett motiv ur ditt papper, och ibland kan det där handtaget kan vara väldigt svårt att trycka ner
. Jag har en del stansar som jag till och med måste trampa på för att få dom att fungera. Det brukar inte heller vara någon bytesrätt på stansar om de inte fungerar eftersom du måste bryta förpackningen för att kunna testa dem.
I vissa butiker får man testa stansarna innan man köper dom, vilket är jättebra. Så mitt tips är att alltid fråga i kassan om de kan testa stansen innan du tar med dig den hem.


Embossing



1. Embossingpulver. Pulver som går att smältas. Får en blank, något upphöjd och mycket dekorativ finish. 

2. VersaMark watermark stamp pad. En klistrig, transparent stämpeldyna. 

3. Embossingfön / Heat tool. Ett verktyg som blåser varm luft. 



Här har jag använt embossing-tekniken på de guldiga stjärnorna i bakgrunden. 



Såhär gör du: 

Pressa ett stämpelmotiv mot din VersaMark watermark stamp pad och stämpla ditt motiv på ett papper. 
Häll ditt embossingpulver över det stämplade motivet. Pulvret kommer nu fastna där du stämplat ditt motiv. 
Värm med embossingfönen tills embossingpulvret smälter.

Här är en länk till en mer detaljerad beskrivning om du vill lära dig mer: 



4. Sticky Embossing Powder och löst glitter. "Sticky Embossing Powder" är precis vad det heter: ett klistrigt embossing pulver. Du använder pulvret precis som ett vanligt embossing pulver, tillsammans med en VersaMark watermark stamp pad och en embossingfön. Skillnaden är, att när pulvret smälter blir det klistrigt som ett lim som du sedan kan hälla ditt lösa glitter över för att få en fin, glittereffekt på dina stämpelmotiv.

Vill du veta mer om Sticky Embossing Powder? https://www.youtube.com/watch?v=AgIgbqyjUSs

5. UTEE - Ultra Thick Embossing Enamel. Ett tjockt embossingpulver. Kan inte användas tillsammans med stämplar, eftersom det är för tjockt för att fånga upp några detaljer i ditt stämpelmotiv. 

Här är några projekt gjorda med UTEE: 






Stylistverktyg



De gröna verktygen på bilden ovan kallas för stylistverktyg och används tillsammans med den svarta mattan som kallas stylistmatta.
De används för att forma små pappersbitar, främst stansade blad och blommor, för att ge dom djup och liv. 

Du kan läsa mer om hur du använder dessa verktyg på McGills hemsida: 



Inga kommentarer: