Hej!
Hoppas ni har det bra!
Solen skiner här idag och jag har sökt mig till skuggan under kastanjeträdet med laptopen i knäet för att skriva den andra delen av mina nya bloggserie Colouring Weekends with Hanna. :)
Dagens inlägg kommer handla om att färglägga svart,
vilket är något som jag själv tycker kan vara lite knepigt ibland.
Det svåra med att färglägga svart är att det har en tendens att bli grått,
eftersom du späder ut färgen med vatten.
Förord
Vad som varierar mest när man ser olika människor färglägga med Distress Inks är mängden vatten de använder när de målar. Själv använder jag nästan inget vatten alls - bara till grundlagret, då jag måste späda ut färgen med vatten för att den ska bli så ljus som möjligt. I resten av lagren använder jag bara precis så mycket vatten som jag absolut behöver för att kunna arbeta med den, vilket i princip bara betyder en lätt fuktig pensel. Istället justerar jag mängden färg jag plockar upp med min pensel. Om jag vill ha en ljus färg, tar jag lite färg på penseln, om jag vill ha en mörk tar jag mer. På så sätt förlorar vattnet sin funktion och behövs inte, förutom för att fukta till penseln så att borsten ligger fint och gör den mer rörlig att arbeta med.
Detta förhindrar att färgen du använder förändras: att röd blir rosa, att orange blir gul eller i det här fallet, att svart blir grått.
1. Måla en grund
När jag hade köpt min flaska Black Soot för ett par år sen, rusade jag hem, överlycklig, och skulle prova mitt nya inköp. Det blev pannkaka. Det största felet jag gjorde var att jag försökte få färgen så mörk som möjligt från början, vilket bara resulterade i en stor, svart, kladdig röra utan varken djup eller liv.
Det är viktigt att tänka på att färgläggning med Distress Inks bygger på en lager-på-lager teknik där du börjar med ett ljust lager som du sedan bygger på med skuggor. Detta är extra viktigt när du ska måla med Black Soot för att du inte ska förlora djupet i ditt motiv.
Börja därför med att lägga en ljust grundlager.
Dutta ut en pytteliten klick med Black Soot på din palett och blanda ut den med vatten och måla sedan hela det området du vill färglägga.
Börja sedan så smått att göra små, ganska ljusa skuggor. Dessa fungerar dels som en grund för dina kommande lager, men också som en guide för dig själv när du ska måla senare. En annan lite klurig sak när man målar med svart är nämligen att misstag är väldigt svåra att fixa till när du väl börjat på de mörkaste lagren. Om du gör en mörk skugga med svart är det nästan omöjligt att ta bort den om du senare upptäcker att det blivit fel, oavsett hur mycket vatten du försöker jämna ut det med. För att undvika detta är det därför bra att göra en liten, ljus skugga först, som du senare bygger vidare på. Om du skulle råka tänka fel här är gör det ingenting, eftersom det här lagret ändå kommer täckas över med mörkare färg. Jobba med små, lätta rörelser och färglägg inte för stora partier i taget - det är lättare att fixa små misstag än stora ;)
2. Lägg de första skuggorna
Låt ditt grundlager torka ordentligt. Många tror att det är viktigt att arbeta snabbt när man jobbar med Distress Inks för att ingenting ska hinna torka. Själv gör jag tvärtom. Jag jobbar långsamt och försiktigt och låter allting torka ordentligt mellan varje lager. På så sätt får jag mer kontroll över mitt arbete eftersom ingenting flyter iväg, och jag minskar även risken att förstöra mitt föregående lager eftersom det torkat.
När ditt grundlager har torkat är det dags att börja sakta men säkert börja forma motivets skuggor och bygga upp djupet i din målning.
Var även nu ganska försiktig med mängden färg. Black Soot har en tendens att vara ganska svårkontrollerad när man tar för mycket färg åt gången. Det är därför lättare att göra fler lager med ljus färg än att göra ett lager med mörk. Det tar lite längre tid, men är helt klart värt besväret! Du får mycket större kontroll över din målning.
Håll dig utmed kanterna till en början och måla sakta och försiktigt tills du börjar bygga upp en skugga.
3. Dämpa de ljusa områdena
För att inte kontrasten ska bli för stor mellan de mörka och ljusa områdena på motivet kan du nu dämpa de ljusa områdena, vilket jag tycker ger motivet ett lite mer realistiskt intryck. Om du lyser på ett svart tyg med en ficklampa är det sällan ljuspunkten blir riktigt vit, utan snarare lite mer mörkgrå.
När du är nöjd med dina första skuggor kan du nu, i förhållande till skuggorna du precis gjorde, tona ner de ljusa områdena genom att måla över dom med ett par ljusa lager med färg. Än en gång är det bättre att göra flera ljusa lager än ett mörkt, eftersom du då gradvis får en bättre bild av hur mycket du vill tona ner ditt motiv.
4. Upprepa tills du uppnår önskat resultat
Upprepa steg 2-3 tills du är nöjd med hur ditt motiv ser ut: Lägg en mörk skugga utmed kanten och dämpa sedan det ljusa området i förhållande till skuggan du precis gjorde.
5. Lägg de sista skuggorna
När du är nöjd med föregående steg är det dags att avsluta din målning genom att lägga de sista svarta skuggorna, den här gången utan att dämpa de ljusa partierna. Fokusera på de områden där skuggorna "behövs mest" - här har jag framför allt jobbat med skuggan som skiljer de två benen åt och skuggan under kavajen.
Jag har medvetet inte gjort byxorna riktigt så mörka som de skulle kunna ha blivit, eftersom jag kommer måla kavajen i samma färg, och vill ha en liten nyansskillnad för att skapa lite mer liv och intresse i målningen.
Fortsättning följer nästa lördag!
Kram,